Skip to Content

Kirándulás a Felvidéken

Nagyszombat - Keresztelő Szent János Székesegyház
Bajmóc - Pálffy Kastély
Dévény

Immár hagyomány iskolánkban, hogy nyaranta felkeressük a Nagy-Magyarország egy-egy határainkon túli vidékét. Az elmúlt években Erdélyben és Kárpátalján jártunk. Az idei úticélunk a Felvidék nyugati része volt. Programunkat – az idegenvezetővel való találkozás után – Öregkomáromban, Jókai Mór és Lehár Ferenc városában kezdtük. A gútai vízimalomban tett látogatás után Jedlik Ányos szülőfaluját, Szímőt kerestük fel. Érdekes volt számunkra Érsekújvár ferences templomának katakombáit végigjárni. E napot egy Nyitrán tett városi sétával és Vazul várának megtekintésével zártuk.

Esténként kissé fáradtan, de sok élménnyel érkeztünk meg Alsóbodokra, egy magyar nyelvű magánközépiskola vendégházába, ahol a parkosított udvar, a medence, a csendes környék, mind-mind a pihenést, a kikapcsolódást szolgálta.
Különlegességnek számított a kistapolcsányi bölényrezervátumban tett látogatás. Bajmócon a Pálffy-kastélyt, Nyugat-Szlovákia talán legszebb várkastélyát, majd a kastély alatti cseppkőbarlangot csodálhattuk meg. Ezt követően a garamszentbenedeki, ma is működő bencés templom és kolostor szárnyasoltáránál mondtunk imát.
Harmadik reggel – az éppen eleredő esőben – felkerestük Galánta vasútállomásán Kodály Zoltán emléktábláját, mely nagy népdalgyűjtőnk itt töltött gyermekéveire emlékeztet. Következő állomásunk a török időkben az esztergomi érsek rezidenciájául szolgáló Nagyszombat belvárosa volt. Ezen a napon még további két túrát tettünk: felkerestük Beckón Stibor vajda bolondjának romvárát, majd gyönyörködhettünk Csák Máté trencsényi várában.
Elbúcsúzva szállásadóinktól, utolsó napon a Nagy-Magyarország nyugati kapujánál fekvő dévényi várban tettünk látogatást, majd az egykori koronázóváros, számos országgyűlés helyszínéül szolgáló Pozsony nevezetességei között sétáltunk. A Csallóközön át utazva értünk el Bősre, ahol megfigyelhettük, hogyan történik a hajók zsilipelése.
Sem a nagy meleg, sem a zápor nem szegte kedvünket. A sok szép látnivaló, a közös élmények arra bíztatnak bennünket, hogy már a következő ország magyar emlékeinek felkeresését tervezzük.

Riznerné Osztafin Klaudia
és Köpenczeiné Tövisháti Lilla