Skip to Content

TETU-tábor

Vízfő vagy kútfő
Csapatépítés
A nagy csapat

Régóta tervezgettük, hogy egy olyan tábort kellene szervezni, ahol a gyerekek – iskolán kívüli keretek között - csodálkozhatnának rá a természettudományos tantárgyak szépségeire, együtt mélyedhetnének el azok titkaiban, fedezhetnének fel újabb és újabb összefüggéseket.
Szegedi Dezső kollégámmal olyan gyerekeket hívtunk meg ebbe – a talán kicsit szokatlannak tűnő – ötnapos táborba, akik a tanév során a földrajz, a fizika, a kémia illetve a matematika tantárgyak valamelyike iránt több érdeklődést mutattak, akár még a versenyekre való felkészüléssel járó többletfeladatokat is vállalták. Helyszínül a Pécs Egyházmegye fenntartásába tartozó orfűi, volt plébánia épületet választottuk. A programok összeállításakor nagy hangsúlyt fektettünk a környék kínálta lehetőségek mind sokoldalúbb kihasználására. Munkánkban nagy segítségünkre volt Köpenczeiné Tövisháti Lilla magyar-történelem szakos kolléganőnk és Szegediné Ángyán Anna, aki elsősorban a konyhai feladatokat látta el, de a programok legtöbbjében szintén kivette részét.

Mivel arra a hétre csapadékot is jósolt a meteorológia, első nap strandolással töltöttük a délutánt. Az esti tábortűz mellett csapatépítő játékokat játszottunk. A második napon a mészkő, a mészkőhegység illetve a barlangok keletkezésével, a víz tulajdonságaival és a Mecsek hegység néhány legendájával ismerkedtek a diákok. Délután egy barlangász látogatott el hozzánk. Bemutatta a felszereléseiket és a munkájukat, majd vele együtt sétáltunk el a Vízfő-forráshoz és a műemlékké nyilvánított forrásházhoz. A következő délelőtt – míg kint locsogott az eső - memóriafejlesztő vetélkedő várta a gyerekeket, délután pedig Szegedi tanár úr lebilincselő furfangos logikai játékai tartottak bennünket távol a sáros udvartól. Csütörtökön délelőtt gyerkőceink a kémiai kísérletek rejtelmeibe kaphattak betekintést, délután pedig egy településismereti vetélkedőn vettek részt. Ennek során bejárták a Szent Márton út egy részét, felkeresték többek között a Pécsi barlangkutatók forrását, majd egy napórát, látogatást tettek a Malommúzeumban, megszámlálták a Kemencés udvar madárijesztőit és megtekintették a Szent Márton kápolnát. Pénteken, a sáros erdei utak miatt, sajnos ki kellett hagynunk egy túrát, mely végén a közeli Rácz-tanyán lovagolhattunk volna. Így sem unatkoztunk, hisz a nagyobbak számos egyszerű, érdekes fizikai kísérletre tanítottak meg bennünket. A sok közös program mellett jó visszaemlékezni a közösen mondott imákra, a társasjátékozásra, a tollaslabdázásra, az esti filmvetítésre…
Nem csak a gyerekek, mi felnőttek is nagyon jól éreztük magunkat, s már a jövő évi táborozást tervezgetjük.
Riznerné Osztafin Klaudia